Modellen termen

Als beginnend model is het normaal dat je niet weet wat alle woorden betekenen. Het is slim als je je hier in gaat verdiepen, daarom vind je hieronder de meest voorkomende woorden in de modellenwereld. 

BUREAU

Het modellenbureau waar in je eigen land zit wordt ook wel moederbureau genoemd. Door je moederbureau word je bij internationale bureaus geplaatst. Bijna in elke modestad heb je modellenbureaus. Sommige bureaus hebben hun modellenbureaus gevestigd in verschillende landen.

 

AGENCY FEE

Als je binnen Nederland werkt, dan krijgt jouw moederbureau 20% van jouw inkomsten. Dit wordt ook wel ‘Agency Fee’ genoemd. Als je in het buitenland werkt, dan krijgt jouw moederbureau 10% van wat jij verdient en het bureau in het buitenland krijgt ook een percentage.

 

BOEKER, AGENT, MANAGEMENT

Een agent, boeker of management komen op hetzelfde neer. Dit zijn de mensen die alles voor jou regelen binnen jouw bureau. Hij of zij regelt je afspraken en proberen opdrachten voor je te regelen.

 

OPTIE

Als model wordt je eerst in optie gezet voor dat je boeker een opdracht boekt. Op dat moment ben je soort van “gereserveerd” voor een datum en klant. Het houdt dan in dat je die datum vrijhoudt. Als niet bent gekozen door de opdrachtgever dan meldt jouw bureau dat. Het gebeurt ook soms dat dit 1 dag van tevoren gebeurt.

 

CASTINGS

Castings zijn een van de belangrijkste taken van een model. Bij een casting sta je lang te wacht met veel verschillenden modellen. Als het dan jouw buurt is heb je maar een kans om een goed indruk achter te laten. Dit duurt tussen de 5 minuten en een uur. Een casting duurt niet lang, het wachten wel. 

 

CALLBACK

Een callback krijg je wanneer een bureau interesse in jou heeft. Dit houdt in dat je langs mag komen bij een bureau voor een gesprek. Het is belangrijk dat je niet alleen professioneel over komt, maar ook representatief. Als je bij het bureau langs gaat worden er polaroids gemaakt en zal je een stukje voor ze moeten lopen.

 

GO-SEES

Go-sees komen veel overeen met een casting. Jouw boeker regelt een ontmoeting voor jou en een klant. Dit kan alleen zijn maar ook met andere modellen.

 

PORTFOLIO

De portfolio van het model is een soort van fotoalbum. Hier staan fotoshoots van jou in. Bureaus en klanten zullen altijd eerst om jouw portfolio vragen.

 

SET CARD

Set cards zijn de visitekaartje van een model. Naast een portfolio hebben modellen ook set cards. Op een set card staan een aantal foto’s en de gegevens van het model zoals je maten. De gegevens van jouw bureau staan er ook op.

 

TEAR-SHEET

Dit is bewijs van een gepubliceerde opdracht. Heb jij in een tijdschrift gestaan, dan kun je dat eruit scheuren en gebruiken in jouw portfolio.

 

PASSHAWL

Tijdens shoots en shows wordt er meestal gebruik gemaakt van een passhawl. Dit is een doek of een sjaal die je over je gezicht kunt leggen tijdens het aan trekken van kleding, zodat er geen make-up op de kleren komt.